Afhængighed og misbrug

Afhængighed og misbrug

Uanset hvilken afhængighed man har med at gøre, så handler det om at forstå den. Om det er alkohol, stoffer, ludomani, rygning eller sukkerafhængighed.

Hvad er din afhængighed en indikation på? Hvad prøver den at fortælle dig? Hvornår kommer trangen? Hvad forstærker trangen? Hvordan er den en del af dit reaktionsmønster i hverdagen?

Alt dette, og mere til, kan du have brug for hjælp til at udforske, da det kan være svært at være sin egen terapeut.
Der vil typisk fremkomme en rød tråd igennem undersøgelsesarbejdet, og de indsigter og den bevidsthed du får omkring dit mønster, samt det at få bearbejdet det der spænder ben, vil ofte allerede være nok til, at du nogle gange kan begynde at gøre noget andet.

I starten vil det måske bare være 1/10 gange at du kan bryde mønstret. Og det er faktisk et rigtig stort fremskridt. For jo flere gange du oplever at kunne gøre noget andet, jo mere frihed får du tilbage. Og derefter får du mindre og mindre brug for afhængigheden.

Det er en rejse og en proces der tager tid, men hvad ville det betyde, hvis du kunne leve et liv hvor den afhængighed du har i dag, med dens konsekvenser, ikke fyldte på dén måde længere?

Er der ikke bare tale om fysisk afhængighed?

Selvfølgelig er fysisk afhængighed en del af billedet, men langt fra det hele. Der er eksempelvis mange mennesker hver dag der i forbindelse med operationer trapper ud af morfin (som er stærkt vanedannende) – helt uden problemer. Hvor man ville tro at de blev afhængige, hvis det kun havde handlet om selve stoffet.

Der er mange ting der spiller ind, lige fra ens sociale omgangskreds (eller evt. mangel på samme), om man trives i det miljø man er i, hvordan normen er i de sammenhænge man kommer i, stressniveauet, hvilken hverdag man har, hvor modtagelig ens hjerne er overfor aktiviteter eller medikamenter der udskiller meget dopamin, hvor mange tidligere erfaringer man har med det pågældende m.m. 

Det er helt klart den psykiske afhængighed der er det springende punkt, da fysiske abstinenser forsvinder efter bare få dage, mens psykiske abstinenser kan vare langt længere.
Det er derfor også den psykiske afhængighed der skal tages hånd om, hvis man vil undgå tilbagefald.

Det er vigtigt for mig at gå nænsomt frem, så der er tryghed til at sammenhængene kan komme frem i lyset, i det tempo du er klar til.